• CARRER FERRAN AGULLÓ, 5. 17002 GIRONA +34 972 412 180 +34 972 486 599

Canvis a la nostra boca

Com altres parts del cos, la nostra boca també experimenta certs canvis amb el pas del temps.

Encara així, alguns canvis en les teves genives, llengua o gola poden derivar en problema per la teva salut.

A continuació, parlarem sobre els canvis a la nostra boca que deurien captar la teva atenció i que requereixen d’una visita imminent a la teva clínica dental de confiança.

Embalums a les genives

Els embalums a les genives poden indicar-nos que patim una infecció oral.

La placa, la caries dental i les restes d’aliments que queden entre les nostres dents poden causar aquestes infeccions, que ocorren de manera més probable quan el nostre sistema immunològic es troba baix.

Traumes i ulceres bucals son dos de les causes més comuns de genives amb embalums. El traumatisme pot ocorre quan ens colpegem la boca, quan ingerim aliments o begudes molt calents o quan la boca s’està acostumant a nous aparells ortopèdics o dentadures postisses.

Els quists dentals son embalums en forma de bombolles que es formen a les genives. La majoria dels quists dentals es formen a prop de les arrels de les dents enterrades o mortes.

Encara que pot ser molest o dolorós, especialment si s’infecten, molts son asimptomàtics.

Els quists dentals petits no acostumen a necessitar extracció. Els de major volum poden debilitat la mandíbula i exercir pressió sobre les nostres dents. La cirurgia dental pot extirpar-los i tractar el teixit de l’arrel morta per prevenir el seu retorn.

Les dones embarassades també poden notar petits embalums a prop de les línies de les genives. Aquests embalums son causats simplement per les hormones de l’embaràs.

Els problemes més greus com càncer oral i tumor de les dents o la mandíbula, també poden causar embalums a la geniva.

Aquestes condicions son força estranyes,  però recordar que poden ocórrer és un bon motiu per investigar qualsevol embalum inusual a la nostra geniva.

Sagnat de les genives

El sagnat de les genives és un símptoma comú de la malaltia de les genives. La primera etapa d’aquesta malaltia es diu gingivitis.

Si no es tracta degudament, la gingivitis pot progressar en periodontitis més greu.

Si no aconseguim eliminar la placa bacteriana quan ens raspallem les dents o utilitzem fil dental, aquesta pot causar gingivitis.

La placa conté gèrmens que ataquen les genives, irritant-les o inflamant-les.

Tal i com succeeix amb els embalums a les genives, les genives sagnants també poden ser un signe d’infecció o trauma. Les defenses baixes del nostre organisme poden augmentar aquests problemes.

En casos poc comuns, les genives sagnants poden ser signe d’un trastorn sanguini.

Llengua o genives inflamades

La inflamació de la nostra llengua i genives és un altre símptoma comú de les infeccions orals.

Algunes bactèries poden causar infeccions, especialment si ens trobem amb les defenses baixes del nostre organisme.

Els tumors ubicats a la llengua o genives també poden provocar que aquest s’inflamin.

Si la llengua s’inflama inesperadament, pot ser que la causa no sigui una altre que una al·lèrgia.

Aquest reacció és molt comú després d’ingerir aliments o certs medicaments als quals no som tolerants.

Si la inflamació de la llengua apareix de manera gradual, podria tractar-se de baixos nivells de ferro, leucèmia o faringitis estreptocòccia.

La gingivitis i la periodontitis també poden inflamar les genives. Si patim un traumatisme bucal, també podrem notar com s’inflamen la nostra llengua i genives.

Embalums dolorosos a la nostra llengua

Els embalums dolorosos a la llengua son típicament papil·les inflamades, comunament anomenades papil·les gustatives.

És possible que notem aquest problema després de mossegar-nos la llengua accidentalment o provar aliments o begudes massa calentes.

Patir estrès i algunes hormones també poden causar aquest problema. Encara que pugui ser molest, és molt probable que passi en alguns dies sense tractament.

Taques a la part posterior de la gola

Les taques o trossos blancs o groguencs a la part posterior de la nostra gola son probablement pedres d’amígdales.

Son un problema comú i menor per a algunes persones que encara tenen les seves amígdales.

Les restes de la amígdala es formen a partir de deixalles com mocs i bactèries que son recol·lectades pel teixit amigdalí. Aquests residus poden calcificar-se si no s’eliminen.

Els pacients propensos a les restes amigdalines acostumen a patir halitosi, comunament coneguda com mal alè, ja que les restes recol·lectades pel teixit amigdalí es depositen a la boca.

Eliminar les petites restes amigdalines pot ser tan simple com fer gàrgares amb aigua salada.

Si estàs preocupat o preocupada per aquests problemes o qualsevol altre canvi a la teva boca, no dubtis en trucar a la teva clínica dental de confiança.

El teu dentista pot aclarir els teus dubtes i tractar qualsevol cas abans de que aquest es converteixi en un problema major.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment